Sweet Memories...

Thursday, October 28, 2010

12 Tips for Muslim Youth...

Why should you, a young Muslim, be helping to bring your friends closer to Allah?

After all, you've got your own struggles to deal with: trying to explain why you pray to hostile teachers, Hijab discrimination, standing up in class when the professor attacks Islam, dealing with parents who think you've gone nuts because you're growing a beard, or all the other difficulties faced by a number of practicing Muslim youth?

Islam was never meant to be an individualistic faith, reserved for the "chosen few". Muslims have a duty to spread the Deen, and practicing Muslim youth, whether beginners, activists or leaders have a crucial role to play.

"Allah has put them in a position that perhaps no one else is in," notes Sheema Khan, former Muslim Youth of North America (MYNA) advisor for eastern Canada. "They have the means to communicate with their peers, they have an understanding of what they're going through plus they have the guidance of Islam."

Who is your childhood friend, who would rather spend Fridays at MacDonald's than the Masjid, or your classmate who is Muslim in name and only knows that "Muslims don't eat pork" going to listen to: the nice Imam of the Masjid who would freak out if he saw the way they were dressed and talked or you who may have grown up with them, joked with them, or see them everyday in school?

The answer is obvious: you.

Don't panic. Here are some tips and advice which can help from other Muslims, many of whom have been there and done that:

Tip #1: Make your intention sincere

All work we do should ideally be for the sake of Allah. That includes the task of bringing someone closer to Allah. That of course means this should not be connected to arrogance, thinking you're the teacher and everyone else should be lucky you've embarked on a crusade to save them. Guidance is from Allah. Make Dua and make sincere efforts and remember Allah can also misguide you if He wills (we seek refuge in Allah from that).

Tip #2: Practice what you preach

Not practicing what you preach is wrong and you will lose the confidence of anyone, young or old, once they figure you out. Don't do it.

Tip #3: Use the Quran and Seerah (biography of the Prophet) as Dawa guides

Read and understand those chapters of the Quran which talk about how the Prophets presented the message of Islam to their people. Read the Seerah to see especially how the Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) brought Islam to so many different people, including young people.

As well, talk to Dawa workers, and check out manuals they may have written, like Yahiya Emerick's How to Tell Others About Islam.

Tip #4: Talk to people as if you really don't know them

Don't assume you know someone just by looking at them. You don't know that the Muslim girl in your homeroom who walks through the school's hallways as if they were fashion show catwalks is not someone you can talk to about Allah because she looks like a snob. Or that the Muslim guy who you've never seen at Juma at your university is a "bad Muslim". Maybe he was never really taught Islam and has no idea what importance Friday prayers have in Islam, especially for Muslim men.

Tip #5: Smile

Did you know the Prophet was big on smiling? But many "practicing" Muslims seem to have "their faces on upside down" as one speaker once said-frowning and serious.
Smiling, being polite and kind are all part of the manners of the Prophet, which we must exercise in our daily lives. If we want to approach others with Islam, we have to make ourselves approachable. Smiling is key to this.

But note that being approachable does not mean being flirtations with the other gender. There are Islamic rules for how men and women should deal with each other which have to be respected. Dawa is no excuse to have long and private conversations and meetings with the other sex, for example. Set up a system where someone expressing an interest in Islam is referred to someone of the same sex.

Tip #6: Take the initiative and hang out with them

Take the first step and invite someone you may have spoken to a couple of times to sit at lunch together, to check out a hockey game or invite them over for Iftar in Ramadan. Also, share difficulties, sorrows and frustrations. Help with homework, be a shoulder to cry on when depression hits, or just plain listen when your friend is upset, discuss common problems and KEEP THEIR SECRETS. There are few things as annoying as a snitch and backstabber. But an important note: if the problem is of a serious nature,(i.e. your friend is thinking of committing suicide or is taking drugs), notify and consult an adult immediately.

Tip #7: Show them Islam is relevant today, right here, right now

Young people may think Islam is too "old fashioned" and not in tune with the modern age. Prove this wrong. Show how Islam is really about relating to Allah, which any human being can do, anywhere, anytime. Allah is always closer to you than your jugular vein and He hears and knows everything. Encourage friends to ask Allah's help during tests, exams, and in dealing with problems at home with parents and siblings. Also point out how Islam relates to teenagers: Islam gives you focus and an understanding of who you are and where you are going, which most of "teen culture" does not.

Tip #8: Get them involved in volunteer work with you

If you are already involved in the community, get your friend to help out. Ask them to make a flyer for one of your youth group's events or brainstorm for ideas about activities to hold this school year. This involvement makes them feel part of the Muslim community and deepens your friendship, since you are now working together on something beneficial for both of you. Make sure you thank them for their contribution.

Tip #9: Ask them 4 fundamental questions

As your friendship develops, you will notice the topics you discuss may become more serious. You may be discussing, for instance, future goals and plans. Khan recommends four questions to ask that can steer the topic to Allah and Islam:
a. Where am I going in life and what would make me really happy deep down inside?
b. What do I believe?
c. Who should I be grateful to?
d. Did I get to where I am today without the help of anyone?
Tip #10: Emphasize praying five times a day before any other aspect of Islam

A person's main connection with Allah, on a daily basis, is through the prayer five times a day. Don't emphasize any other aspect of Islam until your friend starts making a real effort to pray five times a day. Emphasize the direct connection one has with Allah in prayer. If they are facing a problem, tell them to pray, and to ask Allah for help in Salah and outside this time. When possible, make it a point to pray together during your "hang out time". If your friend begins to pray, that is the first step to other aspects of Islam like giving up swearing, treating parents with respect or dressing Islamically.

Tip# 11: Help instill confidence in adults

Adults, like Bart Simpson's dad Homer, are considered bumbling idiots in the eyes of "teen culture". Your job as a young Muslim is to help turn the tables on this false and unIslamic belief. All you have to do is this: when a Muslim adult does something good (i.e. saving someone's life, donating money to a worthy cause, the Imam gives a good speech, taking good care of his/her family) bring it up in the course of your conversations with your friend and praise the adult in question. Doing this regularly may not only change your friend's perspective, but could lead to them seeing their own parents in a more respectful way.

Tip #12: Support them even when they become more practicing

Remember, just because a person starts practicing Islam more regularly, this does not mean everything will be okay from this point onwards. There will still be hard times, difficulties. There may be times when your friend may have doubts about his or her newfound practice of Islam. Be there to reassure them.

Credit for :-

Sunday, October 17, 2010

Sekitar audition TV Al-Hijrah.

(Para calon yang menunggu dengan setianya)

(Bersama kawan lama Mr. Ro yang dulu pernah pergi Malaysian Top Host)

(Aku dengan geng-geng yang kacak-kacak belaka, aku tumpang sekaki kacak mereka.)

Audition ni bertempat di Pejabat TV Al-Hijrah di Pusat Islam berdekatan Masjid Negara. Aku datang awal dapatlah nombor 18. Ketika diuji kena perkenalkan diri gaya seorang pengacara TV. Soalan-soalan yang diberi semuanya sangat menarik dan aku menjawab dengan penuh minat dan berkarisma sekali. Juri-juri tersenyum dan nampak mesra denganku.

Antara soalan-soalan yang ditanya; "Kalau anda diberi peluang untuk menerbitkan rancangan terlevisyen, apa yang anda ingin terbitkan?" Aku jawab "Rancangan Realiti Mencari Pemimpin Muda." Ditanya lagi soalan-soalan lain seperti; "Apa beza anda dengan calon lain." Aku jawab "Aku versatile dan suka cipta kelainan, aku juga belajar teknik pidato yang menekankan aspek meluahkan kebijaksanaan bukan setakat petah berkata-kata sahaja".

Banyak lagilah soalan-soalan menarik dan yang paling best aku diminta untuk menggayakan pembukaan Rancangan Televisyen Terbitan aku di depan kamera. Aku pilih "Program Temu Bual Eksklusif dengan Tun Dr. Mahathir", berkaitan dengan pengalaman kepimpinan beliau.. Semasa perkenalkan diri aku guna pantun melayu yang penuh seloka tersenyum jugalah juri-juri tu.

Soalan terakhir dia orang tanya "Kalau diberi peluang bekerja di TV Al-Hijrah berapa gaji yang diharapkan?" (Macam nak offer kerja saja kat aku..Aku berjaya ke?) Aku jawab "Gaji saya tak kisah yang penting dapat berkhidmat di TV Al-Hijrah adalah suatu pencapaian yang sangat-sangat hebat dan bertuah kalau terpilih". Aku pun tak letak harapan tinggi walaupun keyakinan itu ada sebab calon-calon lain pun hebat-hebat dan jambu-jambu belaka.

Di kesempatan ini, ingin aku ucapkan ribuan terima kasih kepada En. Syirfan (sempat jumpa dan salam beliau di situ) kerana melalui blog beliaulah aku berpeluang mencari pengalaman baru di audition TV Al-Hijrah ini.. Pengalaman yang cukup berharga...Kalau dapat Alhamdulillah kalau tak dapat pun Alhamdulillah dan aku akan cuba di lagi jika ada kesempatan...

Friday, October 15, 2010

Uji bakat pengacara TV Al-Hijrah

(Gambar percubaan untuk TV 3, entahlah sampai sekarang tak panggil-panggil..hehe... Nak cuba TV Al-Hijrah pula...)

TV Al-Hijrah mencari individu-individu yang dinamik untuk memulakan satu perjalanan yang menarik dalam dunia penyiaran.

Justeru, TV Al-Hijrah akan mengadakan sesi ujibakat untuk pengacara dan penyampai berita.

Ujibakat ini akan diadakan pada 16 Oktober ini (Sabtu) di pejabat TV Al-Hijrah di Kompleks Pusat Islam, Jalan Perdana, Kuala Lumpur (berhadapan dengan Masjid Negara).

Sesi uji bakat akan bermula dari jam 10 pagi hingga 5 petang. Ujibakat ini terbuka untuk calon-calon berusia 18-30 tahun yang berbakat dan berminat dalam mengendalikan program-program pelbagai genre yang bakal diterbitkan oleh TV Al-Hijrahj.

Mereka yang berminat diminta membawa bersama biodata serta dua keping foto saiz 3R.

Untuk maklumat lanjut boleh berhubung terus dengan Syirfan Indra Mitra Surya di talian 03-22601877 atau email ujibakat@tvalhijrah.com

P.s:- Saya dan wife akan pergi Sabtu ini, so sesiapa kawan-kawan blog yang pergi nanti jumpa kami tegur-tegurlah ya.. Jumpa anda di sana!

Wednesday, October 13, 2010

Kata-kata hikmah sempena final exam yang akan menjelang...

When you wake up in the morning, you have 2 choices:

i) Go back to SLEEP & DREAM your dreams,


ii) WAKE UP & CHASE that dreams

Our promise to ourselves and our family... We want to score excellent in Final Exam...

(entri ini di copy paste dari blog http://satusoff.blogspot.com/)

Tuesday, October 12, 2010

Tips-tips Cemerlang dalam Peperiksaan

Peperiksaan ibarat sebuah medan peperangan untuk menguji kemampuan, strategi, ilmu pengetahuan dan ketangkasan yang dimiliki oleh seseorang calon. Ianya juga menjadi kayu pengukur kepada kecemerlangan seseorang dalam bidang akademik yang diceburinya, tidak kira di peringkat rendah mahupun universiti, hatta dalam alam kerjaya juga diwujudkan PTK (Penilian Tahap Kecekapan) sebagai tanda aras untuk kenaikan pangkat dan pengesahan jawatan. Di sini penulis ingin kongsikan tips-tips untuk cemerlang dalam peperiksaan, dengan harapan agar ia menjadi pedoman dan panduan untuk semua Insya Allah :-

Sebelum Peperiksaan :

  • Betulkan niat (islah wattajdid), menduduki peperiksaan untuk mencari Redha Allah.
  • Kenali (ta'yiin) kehendak peperiksaan dan dapatkan gambaran format kertas peperiksaan yang akan diduduki secara tepat dan spesifik. (sama ada ia berbentuk subjektif atau objektif, bilangan soalan, variasi soalan, bentuk-bentuk soalan (struktur, isi tempat kosong, atau sebagainya) yang akan dikemukakan nanti.
  • Kelaskan (taqsiim) peperiksaan berdasarkan kesusahan soalan yang akan dikemukakan.
  • Sebaik-baiknya buat perancangan ulangkaji strategik (Jadual mutala'ah dan muraja'ah) sepanjang sesi pengajian dan penekanan dan fokus terhadap subjek dalam lingkungan sebulan atau tiga minggu sebelum exan bermula.
  • Setkan (tathbit) markah atau CGPA untuk sesuatu subjek yang hendak dicapai, letakkan markah setinggi yang boleh untuk semua subjek sebagai pendorong, contoh ; A untuk semua subjek/ CGP 4.0 untuk subjek2 di Universiti.
  • Lakar (ilhaq) matlamat yang hendak dicapai cantik-cantik dan tampal di hadapan meja study atau di tempat tidur agar diri kita terkesan untuk mencapainya. Contoh keputusan A dalam semua subjek dalam STPM 2009.
  • Bina komuniti (ijma' wattabaadul) strategik untuk perkongsian pintar. Contoh, study group untuk subjek-subjek kritikal dengan sahabat-sahabat yang mantap dalam subjek tersebut, berkawan dengan mereka yang hero dalam sesuatu subjek dengan niat untuk tuntut ilmu darinya dan selalu merujuk kepadanya, berkongsi dan bertukar-tukar nota dan soalan dengan student dari sekolah, instutusi, universiti lain.
  • Ajar (ta'lum) kawan-kawan yang memerlukan pertolongan kita untuk memahamkan mereka, jangan pandai sorang-sorang jangan kedekut ilmu, melalui method ajar orang lain akan membuatkan kita berlipat kali ganda mudah ingat dari membaca disamping dikurniakan ganjaran yang besar di sisi Allah Taala.
  • Membiasakan diri merujuk kepada guru/pensyarah (murshid) jika tidak begitu faham dalam sesuatu subjek yang diajari sama ada direct dalam kelas atau selepas waktu pembelajaran. Dengan bertanya sebenarnya akan membuatkan kita lebih rapat dengan guru, dikenali dan diberi kepercayaan oleh mereka.
  • Kumpulkan sebanyak yang boleh contoh-contoh soalan yang lepas-lepas untuk dibuat analisis dan latih tubi, minta dari senior-senior atau cari di Bank Soalan Sekolah/Universiti, pada kebiasannya soalan tidak lari dari 5 tahun kebelakang (pengalam penulis) jika format tidak berubah. Perhatikan rentak (bentuk) soalan yang dibuat guru/pensyarah dan tackle cara nak menjawabnya.
  • Bersihkan diri dari sifat buruk sangka, merendah-rendahkan orang, membesarkan diri, takabbur, sam'ah, ujub, riak, bermusuh-musuhan, menderhakai ibubapa atau guru.
  • Jaga solat lima waktu sehari semalam dengan sempurna, amalkan wirid-wirid yang ma'thur (dari hadis yang sahih dan Al-Quran iaitu yang pernah diamalkan oleh Rasulullah atau diajar oleh Baginda sahaja) selepas solat agar disucikan dan dikuatkan jiwa menghadapi hari-hari peperiksaan nanti.
  • Pastikan FERI (Fizikal, Emosi, Rohani, Intelek) dalam keadaan seimbang dan cukup stabil sepanjang membuat persediaan menghadapi peperiksaan. Usah biarkan ia tergangu kerana akan memberi impak negatif kepada mutu menjawab peperiksaan nanti.
  • Minta ibu dan ayah doakan kejayaan kita selalu di samping kita bermunajat kepada Allah dalam sujud ketika solat di sepertiga malam.
  • Kenalpasti kelemahan kita dalam sesuatu subjek dan minta ulasan dari guru/pensyarah bagaimana untuk meningkatkan pencapaian kita dalam subjek tersebut. Seterusnya buat perancangan strategik untuk membaiki kelemahan yang ada agar terus meningkat setanding dengan orang lain. Berkorbanlah masa dan wang demi pelaburan masa hadapan.
  • Pastikan kita mencintai kesemua subjek yang kita ambil, kalau ada yang tidak berapa kita minat atau susah, paksakan diri sukakan subjek tersebut kerana ianya satu amanah ilmiah bukan hiburan, learning is fun, cuma cari pendekatan yang membuatkan kita tertarik dan minat untuk mendalami subjek tersebut, di mana ada kemahuan di situ ada jalan.

(artikel di atas from http://zulkanai.blogspot.com)


Rujukan tambahan mengenai exam juga boleh didapati dari websites di bawah ini ---->




Sunday, October 10, 2010

Tips perkahwinan kepada mahasiswa yang desperate nak kahwin!

Proses perkahwinan yang digalakkan oleh Islam sewajarnya dipermudahkan agar generasi muda tidak liar dan kemaruk nafsu, lalu terjebak dalam kancah seks bebas, kata ketua Dewan Pemuda PAS pusat, Nasrudin Hassan.

Menurut, langkah memudahkan proses perkahwinan boleh dilakukan oleh pihak berwajib, antaranya dengan:

# Memberi peruntukan kepada pasangan muda yang ingin berkahwin.

# Memberi insentif sebagai galakan berkahwin.

# Mengurangkan karenah birokrasi yang menyulitkan.

# Kursus dan khidmat bimbingan perkahwinan secara percuma.

# Menganjurkan perkahwinan beramai – ramai yang menjimatkan.

# Mendidik masyarakat dengan budaya sederhana dalam majlis perkahwinan.

# Merendahkan hantaran perkahwinan.

“Antara kaedah mempermudahkan proses perkahwinan ialah Nikah Khitbah atau dalam bahasa mudah disebut oleh masyarakat kita sebagai nikah gantung,” kata Nasrudin dalam satu kenyataan hari ini.

Cuma bezanya, tegas beliau, ialah pasangan pengantin tidak tinggal serumah dalam tempoh-tempoh tertentu kerana beberapa keadaan seperti:

# Masih menuntut di kolej atau univerisiti.

# Tidak mempunyai kemampuan menyewa rumah.

# Belum bersedia menanggung komitmen kehidupan berumahtangga.

Nasrudin berkata, kelebihan nikah gantung ialah mereka adalah pasangan suami isteri yang sah mengikut hukum agama dan undang-undang negara.

“Andainya dalam tempoh itu mereka bertemu, keluar makan, belajar bersama, bahkan kalau mereka terlanjur sekalipun mengadakan hubungan seks, mka apa yang mereka lakukan itu tidak salah atau tidak haram.

“Andai berlaku kehamilan, maka pasangan itu tidak perlu panik terutama pihak gadis yang hamil kerana ia menghamilkan anaknya yang sah nasab (keturunan).

“Bahkan nanti mereka tidak perlu malu dan menjauhkan diri dari keluarga kerana keluarga pula akan menyambut kedatangan bayi itu dengan bangga dan bermaruah,” tambahnya .

Menurutnya lagi, kes buang bayi yang berleluasa hari ini rata-ratanya adalah ekoran rasa panik dan hilang pertimbangan akibat malu dan hilang maruah dari pasangan terbabit.

“Malah mereka juga takut untuk kembali ke pangkuan keluarga justeru mereka mengetahui bahawa hubungan mereka salah dan mereka hamil hasil hubungan terlarang. Ia memalukan keluarga dan mencemarkan maruah bangsa dan agama .

“Akhirnya, jalan pintas dan terdesak yang ada pada mereka ialah buang bayi tersebut dengan harapan selesai masaalah dan beban yang mereka hadapi tanpa mereka menyedari bahawa akan mencetus bencana yang lebih parah kepada sosial negara,” tegasnya lagi.

(Rujukan Artikel dari blog jalanakhirat )

Pesanan dari kami suami isteri..

Kepada mereka yang ingin berkahwin... Berdoalah supaya niat kalian ingin berkahwin itu dipermudahkan dan niatkan di dalam hati segalanya kerana Allah s.w.t dan bukan sebab untuk puaskan nafsu semata-mata. Jika hanya kerana dah tahan sangat nak kawal nafsu maka berpuasa, dekatkan diri dengan ulama, mantapkan rohani dengan quran, InsyaAllah bisikan syaitan akan berakhir. Sesungguhnya perkahwinan bukan menjanjikan keseronokan semata-mata..Ada masa seronok, ada masa sedih semuanya bergantung pada soal hati yang dipandu oleh jalan syariat bukan maksiat...

Saturday, October 9, 2010

Ragam dan sikap pensyarah-mahasiswa di universiti...


Entri kali ini ditulis sebenarnya ada kaitan dengan diri ini yang cukup lama berkecimpung dalam dunia akademik di universiti hampir sedekad demi mengejar segulung ijazah (itulah belajar tak habis-habis sebab nak mendalami konon-kononnya). Aku berpendapat dalam dunia pengajian ilmu ini pertama-tama sekali niat yang ikhlas, pandangan positif penuh kasih sayang dari kedua-dua belah pihak harus dibentuk terlebih dahulu dalam minda kedua-dua golongan ini.. Pensyarah - Students. Mengenai sikap kakitangan pentadbiran, untuk entri kali ini tidak akan aku masukkan ulasan mengenai golongan ini.

Mengenai watak pensyarah.

Pensyarah adalah manusia biasa. Mereka juga berkeluarga, ada masalah emosi mungkin hebat dengan ilmu yang berkaitan dengan bidang mereka tapi di bidang lain belum tentu mereka hebat. Dalam konteks pengajaran di universiti, aku terjumpa dengan pelbagai jenis pensyarah. Ada yang jenis mengajar membuta tuli, buka slide baca dan habis masa keluar kelas. Ada yang jenis caring sangat-sangat students dianggap macam anak-anak atau ahli keluarga. Ada yang berlagak macho dengan kotak pemikiran." Aku berkuasa menentukan nasib students sama ada kena tendang atau terus kekal di fakulti". Macam-macam lagilah ragam lecturer.

Ada pensyarah yang suka menghukum.

Jadi apa yang ingin aku cerita di sini, kadang kala kita menghukum suatu golongan masyarakat dengan pandangan yang bersifat peribadi. Lantaran diri kita berhadapan dengan suatu keadaan yang negatif dengan beberapa watak individu maka kita menghukum yang negatif pada semua orang itu sama. Pengalaman isteri aku sendiri, berhadapan pensyarah yang suka menegur dengan cara negatif di depan pelajar. Dituduhnyanya isteri aku passenger dalam group presentation, dah sah-sah aku yang lihat isteri aku bertungkus lumus buat kerja tapi tuduhan dibuat sebegitu rupanya. Isunya di sini bagaimana persepsi sebegitu terbentuk? Mungkin aku mendengar di sebelah pihak isteri aku sahaja, Maka aku sendiri akan mengesahkan dengan berjumpa sendiri lecturer itu.Hasil diskusi itu nanti akan aku luahkan di entri akan datang.

Sepatutnya tidak kira engkau pensyarah ke student ke, naib cancellor ke yang penting nilai kasih sayang dalam teguran dan percakapan. Mungkin kita ada kuasa ketika ini mengutuk, memarah orang tapi tidak kita tahu di masa akan datang apa yang akan terjadi. Pensyarah yang sebegini mungkin ada masalah keluarga,tapi tunjukkanlah kemarahan anda dalam bentuk rasional dan penjelasan yang diterima dengan kasih sayang. Dalam konteks aku sebagai mahasiswa out campus, aku menghormati lecturer yang cuba memahami masalah students "tua" yang sememangnya banyak komitmen. Aku akui ada yang mungkin ambil kesempatan dengan banyak alasan tapi perlu difahami alasan itu harus direnung dan ditanggapi dengan sikap sepositif mungkin kerana untuk meletakkan keadaan yang sama full student dan part time student adalah suatu keadaan yang tidak adil.

Berbalik kepada situasi isteri aku, pensyarah yang "kekwat" yang suka marah-marah, suka buat muka-muka serius , ubahlah pendekatan, banyak-banyaklah baca buku-buku motivasi dan kemanusiaan supaya faham emosi bukan setakat hebat I.Q tapi juga E.Q dan S.Q (tentang isu IQ,EQ dan SQ aku akan ulas kemudian). Pensyarah atau guru adalah murabbi sebagai pembimbing jadi kawal emosi sebaik mungkin apabila berhadapan dengan karenah students. Masalah keluarga bawa ke tepi ketika di dalam kelas. Aku nak jumpa dulu lecturer tu nak tanya apa sebenarnya masalah dia dan isteri aku. Disebabkan dah lama dalam dunia akademik ni maka aku rasa kelebihan komunikasi diplomasi yang aku ada akan aku gunakan sebaik mungkin untuk selesaikan masalah ini dengan sebaiknya.


Kepada mereka yang jadi lecturers, tidak ada students yang datang belajar di universiti dengan niat untuk fail paper. Terutama mahasiswa tua, lebih baik mereka duduk diam bersama keluarga daripada menyusahkan diri pergi ke kuliah. Cumanya jika ada yang bermasalah di universiti maka selami hati mereka dengan penuh diplomasi dan bijaksana. Jika prinsip anda ingin bertegas terpulang, tapi biarlah atas dasar profesionalisme melalui penilaian ketika di exam.

Tapi jika ingin harapkan mereka datang kelas on time, tak ponteng kelas macam budak-budak full time itu adalah sangat mustahil. Bekerja itu sendiri sangat meletihkan, berkeluarga lagi, berikan mereka sedikit kefahaman dan kelonggaran. Manakala students yang full time pula jika mereka juga ada masalah, selami dulu masalah mereka bukan mudah-mudah buat persepsi negatif semata-mata. Mark mereka, lepas tu mengumpat mereka dengan kawan-kawan sejawatan itu adalah sikap yang tidak patut bagi pensyarah yang sepatutnya bertindak sebagai murabbi atau pembimbing mahasiswa. Aku yakin dengan pandangan positif disulami nilai kasih sayang yang ikhlas sahaja, maka hubungan harmonis students-pensyarah dapat terjalin..

Thursday, October 7, 2010

5 Tips Suami Isteri Bahagia dari TV Show Semanis Kurma...

(Gambar diambil dari blog jalanakhirat)

Assalamualaikum w.b.t..

Kami suami isteri begitu sibuk menghadapi assignments dan tests yang bertalu-talu datang menimpa kami... Dalam kesibukan membuat perkara rutin sebagai mahasiswa sempat jugalah kami menonton bersama-sama rancangan Semanis Kurma malam Jumaat 7 Oktober tadi.. Jadi sambil tangan sibuk buat assignment, mata melihat nota-nota lecturers, sempatlah juga telinga kami mendengar kesimpulan dari topik perbincangan di Semanis Kurma.. Tetamu jemputan ialah Ustaz Zawawi dan artis jemputan ialah Safura.

Penutup yang diberikan oleh Ustazah Norbayah ialah seperti berikut...

5 tips rumah tangga bahagia dari semanis kurma hari ini...

1.Bersikap positif suami isteri.

2.Bersikap terbuka suami isteri.

3.Sentiasa luahkan jaminan (kata-kata cinta) antara pasangan. Contoh, "I luv u baby."

4.Tolong-menolong sesama pasangan.

5.Baik dengan keluarga kedua-dua belah pihak.

Ustazah juga cakap kalau dah tension sangat apabila berhadapan konflik suami isteri mengadulah pada Allah s.w.t.. Mungkin untuk huraian yang lebih detail tentang entri ini kami akan buat di masa akan datang. Jadi kami terlalu sibuk untuk update blog ini pada bulan Oktober sebab exam final ,sebelum cuti semester bermula pada bulan November. Doakan kami suami isteri berjaya ya? Wassalam.

Wednesday, October 6, 2010

Tips hilangkan buncit di gymnasium...(Khas untuk suami-suami yang mengandung...)

Assalamualaikum w.b.t..

Gambar-gambar di bawah adalah aksi-aksi ganas kami di Titanium Gymnasium petang Ahad baru-baru ini...Semua orang ingin sihat. Sebab tidak ada gunanya duit bertimbun dalam bank dan di bawah bantal jika badan tidak sihat. Mudah sahaja untuk mengesan tahap kesihatan anda. Jika baru turun tangga setingkat dua dah mengah, jogging di padang rumah tak sampai separuh padang dah semput, itu menandakan anda tidak sihat.

Apatah lagi yang sudah berkahwin, prestasi dan stamina anda juga akan dinilai oleh isteri dan akan dipertikaikan bila tidak sihat. (Yang belum berkahwin abaikan saja statement stamina suami-isteri itu). Di samping itu, jika anda juga tidak mencapai berat badan ideal (tinggi dan berat badan adalah seimbang, tidak gemuk dan tidak kurus) anda juga dikira tidak sihat. Misalannya mereka yang sudah berkahwin, apabila isteri mengandung 5 bulan anda juga sebagai suami perut mengandung 5 bulan itu juga adalah tanda anda tidak sihat.

Syukur usahaku sejak tahun lepas di Gymnasium membuahkan hasil. Dari seorang yang dianggap kering, papan lapis kini fizikalku sudah diiktiraf oleh keluarga dan rakan-rakan sebagai macho dan mempunyai badan yang normal dan tiada lagi yang kata pada aku,"Eh Fendy kurusnya kau", "Kepingnya Abang Long", "Bon**t leperlah kau ni Fendy". Bila pergi Gym kalau kita terlalu kurus boleh jadi badan besar sihat (bukan besar gemuk) dan mereka yang gemuk boleh jadi kurus.

Di bawah ini adalah gambar-gambar dan tip-tip apa yang anda boleh lakukan di gymnasium.

Mula-mula warm up dahulu dengan menggunakan bicycle selama 15 minit. Tujuannya supaya fizikal anda tidak terkejut untuk melakukan senaman yang lebih berat selepas ini. Gambar di atas adalah contoh yang tidak harus dicontohi sebab guna bicycle tanpa memegang handle berbahaya sebab nanti boleh jatuh terjelepuk...

Alat ini pula nama aku tak tahu juga guna dalam 5 minit untuk maksimumkan warm up seluruh badan tangan dan kaki. Ayu sungguh sayangku dengan pakaian yang sopan ketika di gym.

Ini dah masuk bab-bab alat yang ganas-ganas. Ini dipanggil alat untuk bench press. Untuk mencantikkan dan melebarkan dan membidangkan lagi bahagian front body atau dada anda. Baju Timor Leste itu disponsor oleh seorang pemain Kebangsaan negara Timor Leste. Terpulang pada apa tujuan anda ke gym. Jika ingin buat "sizing" (membesarkan badan) kiraannya 12,10,8. Maksudnya pusingan pertama buat 12 kali, seterusnya 10 dan 8 kali. Aku memilih buat sizing sebab aku nak besarkan lagi otot-otot di badan. Kepada yang nak buat "cutting" sebab badan dah besar cuma nak bagi kecilkan badan dan nampak otot-otot perlu buat 10,10,10 dengan berat yang sama.

Ini dipanggil untuk pull up. Kalau anda tidak biasa jangan buat. aku dah biasa buat so tiada masalah sebab otot di leher boleh kejang. Fadhilatnya alat ini boleh menguatkan bahagian belakang badan anda dan menguatkan tulang belakang. Bahagian bahu juga akan menjadi tegap dan mantap gitu.Yang ini aku biasa buat 12 kali campur 10 kali.

Ini dipanggil aksi sit up untuk mengempiskan dan menguruskan bahagian perut yang boroi dan berlebih lemak. Bahagian perut adalah paling sukar dikempiskan. Aku memang berazam sepenuh hati dan jiwa raga bahagian perutlah yang paling dirisaukan apabila buncit itulah permulaan segala penyakit. Atuk aku umur dah 85 tahun tapi masih lagi steady bleh jogging dan tak buncit aku ingin menjadi seperti atukku. Buncit itu tidak indah di pandangan mata. Elakkan dari perut buncit untuk mendapat bentuk fizikal yang cantik. Yang ini pula aku buat 100 kali. dengan kiraan 30,30,40.


Nasihat aku bukanlah nasihat pakar.Sebarang masalah aku tidak bertanggungjawab. Bila pergi ke gym minta nasihat trainer di situ. Pergi gym ini best sebab suasana selesa dan alat lengkap untuk kita pilih bahagian badan mana yang kita mahu adjust dan betulkan. Tapi segalanya perlukan ilmu dan buatlah research. Yang paling penting rajin dan konsisten. Aku biasa ke gym 3 kali seminggu setiap Ahad, Selasa, Khamis. Jom ke Gym! Siapa yang nak join aku bagi tahulah ya?

Monday, October 4, 2010

Tips bila kita rasa susah hati dan risau...

InsyaAllah – Maher Zain

Lagu ini sangat-sangat berkaitan dengan topik entri.. Jika hayati betul-betul lagu ini berdakwah dengan menyampaikan nasihat untuk kita yakin pada Allah jika kita dalam kesusahan dan diuji.. Serahkan pada Allah, banyak usaha.. Kita berdoa, usaha ,istiqomah dan tawakal itulah tipsnya bila kita rasa susah, gusar dan risau...

Maher Zain

Maher Zain

InsyaAllah – Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah 2x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah 2x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah 2x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah 2x
Insya Allah we`ll find the way

Maher Zain

Sunday, October 3, 2010

Tips 50 Langkah Bestari Suami Mithali...

50 Langkah Bestari Suami Mithali

Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan Penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera

17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang.
Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

(Artikel di ambil dari blog raudahmahabbah )

P.s :- Artikel ini cukup menginsafkan dan memberi pengajaran kepada diriku... Semoga diri Ini menjadi suami yang soleh. Aminn...

Saturday, October 2, 2010

Resepi Mee Kari

Assalamualaikum w.b.t..

Aku suka sangat sangat makan mee kari. Mee kari adalah favourite aku. Kepada para isteri di luar sana. Menjaga hati suami dengan membuat masakan yang suami suka sudah pasti akan mendatangkan pahala yang cukup besar dari Allah s.w.t... Maka aku kongsikan resepi rahsia mee kari yang dipelajari dari blogger yang mempunyai blog bernama billyinfo.blogspot ini.


250 gm mi kuning
4 sudu makan minyak masak
3 bawang merah - hiris
1 cm halia - hiris
1 cili merah - hiris
1 cili hijau - hiris
150 gm udang - buang kulit dan bersihkan
100 gm isi kerang
100 gm bebola ikan
4 cups santan pekat
100 gm taugeh
2 sudu makan serbuk kari
1 ikat daun kesum
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan

Celur mi ke dalam air panas. Toskan dan gaul rata dengan 1 sudu minyak.

Panaskan 3 sudu minyak. Tumis bawang merah dan halia hingga naik bau.
Masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga naik bau kari.
Masukkan halia, udang dan semua cili. Goreng selama 3 minit.

Masukkan santan dan biarkan mendidih.

Masukkan isi keang dan bebola ikan. Masukkan garam secukup rasa.

Akhir sekali masukkan daun kesum dan taugeh.

Untuk hidangan, masukkan mi ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah kari bersama isi ke dalamnya.

Friday, October 1, 2010

Tentang CINTA dari perspektif diriku…

(Gambar diambil dari blog http://nurfarhanaabdullah.blogspot.com)

Topik cinta memang dah lama aku nak ulas dalam blog ni. Sebabnya topik ni memang sangat sinonim dengan diri setiap insan terutamanya apabila ianya melibatkan soal hati dan perasaan di kalangan muda-mudi dan remaja. Jadi, izinkan aku untuk mencoretkan serba sedikt pemerhatian, persepsi dan pendapat peribadiku dalam isu cinta ini…

Pendapat tentang CINTA oleh ilmuwan-ilmuwan Islam

Menurut Imam Al-Ghazali di dalam bukunya Kimia as-Sa’adah (Rahsia Kebahagiaan) mendefinisikan cinta sebagai suatu kecenderungan yang membawa kepada perasaan yang menyenangkan. Ia adalah tarikan pemikiran, kesudian dan kecenderungan kepada yang disukai.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah pula menanggapi cinta sebagai sesuatu yang suci, tenang, utuh dan mengasyikkan. Beliau juga mendefinisikan cinta sebagai gejolak perasaan yang muncul apabila orang bercinta merasa amat rindu dan terkenang-kenangkan yang dicintainya.

Pendapat Ibnu Hazm pula aku rasa yang paling best sekali. Di dalam bukunya yang bertajuk The Ring of the Doves, sebuah epik percintaan yang tulen, menyatakan bahawa realiti percintaan hanya boleh difahami melalui pengalaman peribadi. Menurutnya lagi cinta tidak pernah dinafikan dalam agama, mahupun dalam undang-undang.

Kehadirannya diiktiraf oleh seluruh manusia dan Tuhan. Cuma yang menjadi perhitungan adalah pengamal cinta tersebut, adakah berlandaskan hukum Tuhan, atau semata-mata menurut hawa nafsu sahaja. Betulnya cinta terletak pada cara dan perlaksanaannya. Beliau mendefinisikan cinta sebagai kesatuan di antara dua jiwa yang sebelum ini terpisah di alam dunia.

Tambah beliau lagi, cinta adalah penyatuan kepada roh-roh yang terpisah di alam nyata. Ia adalah penyatuan kepada roh-roh yang terpisah di alam nyata. Ia adalah penyatuan yang dipengaruhi oleh unsur-unsur kewujudan yang agung.

Pendapatku tentang definisi CINTA.

Dalam Al-Quran banyak menyebut tentang cinta. Allah s.w.t telah meyeru kepada kita untuk membuktikan cinta kita pada-Nya maka ikutlah segala sunnah Rasulullah s.a.w dan ajaran-ajaran yang disampaikan oleh Kekasih-Nya iaitu Nabi Muhammad s.a.w.

Firman Allah s.w.t:- Katakanlah: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

(Ayat 31 : Surah Ali’Imraan)

Bagiku cinta itu sangat luas definisinya dan dalam maksudnya. Tidak dapat diterjemahkan secara literal mahupun istilah semata-mata. Ianya hanya dapat diterjemahkan melalui pengalaman individu itu tersendiri. Cuma di mana hendak kita letakkan batasannya dan cara pengawalannya.

Mudah sahaja jawapannya, banyakkan berdiskusi dengan pelbagai jenis orang seperti alim ulama, ibu bapa dan juga kawan-kawan yang dah ada pengalaman. Kawan-kawan yang jenis warak sudah pasti berbeza dengan pandangan mereka yang mengambil ringan batasan-batasan yang dibimbing oleh agama. Tapi tidak kira sesiapa pun yang beri pandangan ianya memang sangat-sangat berguna untuk dijadikan pedoman dan sempadan.

Cinta bagiku suatu perasaan yang sangat-sangat mendalam, asyik, rindu, resah, gelisah, rasa tanggung jawab, sayang, kasih pada orang yang kita sayangi dan cintai.

Rujukan CINTA

Cuma jangan sesekali korang rujuk cara bercinta melalui filem-filem di wayang yang diajar oleh pengarah-pengarah filem di Bollywood, Hollywood mahupun Malaywood. Betul ke itu yang diertikan cinta pada masa kini yang sinonim di kalangan masyarakat dan remaja.

Aku memang dah lama pasang cita-cita dan angan-angan. Aku nak buat filem tentang kehidupan mahasiswa idealis, kehidupan mereka di kampus, cara-cara mereka bercinta yang islamik bila aku dah jadi jutawan nanti. Aku tak kisah untung atau rugi filem aku tu sebab waktu tu aku dah kaya, duit bagiku hanya sekadar mainan di hujung jari sahaja.

Tapi kalau korang nak juga bercinta cara filem wayang. Terpulang pada koranglah. Dosa masing-masing tanggung, kubur kita pun lain-lain. Lagi pun aku dah sampaikan melalui blog aku ni. Maka aku berlepas tangan. Menurut pendapat peribadiku lah..Banyaknya kes-kes wanita bunting (mengandung untuk wanita yang kahwin sahaja), pengguguran, perogolan sebabnya cinta yang ditiru dari filem-filem wayanglah.

Bebas sangat berpeleseran, pegang tangan, berdua-duaan , peluk-peluk lah sampai Hang Tuah pahlawan melayu silam yang hebat itu pun seolah-olah digambarkan bercinta macam remaja zaman sekarang. Nantilah aku nak buat filem tentang Hang Tuah versi alim dan warak. Cinta sebelum atau selepas kahwin Berbalik kepada soal cinta tadi. Pandangan aku mungkin agak berbeza dan menongkah arus sedikit.

Aku tak percaya pada cinta sebelum kahwin. Cinta bagiku suatu perasaan yang sangat-sangat mendalam, asyik, rindu, resah, gelisah, rasa tanggung jawab, sayang, kasih pada orang yang kita sayangi. Bagaimana agaknya perasaan sebegitu hendak dikongsi dengan seorang wanita yang bukan muhrim yang mungkin baru sahaja kita berkenalan?

Sebab itulah perasaan cinta ini bila berkongsi dengan wanita yang bukan muhrim maka macam-macamlah maksiat yang berlaku. Tak kira yang alim, warak apatah lagi yang jahil agama memang akan terjerumus ke lembah penzinaan. Sebab itulah dalam Al-Quran Allah s.w.t telah memberi panduan cara-cara untuk mengelak terjerumus ke lembah kemaksiatan berdasarkan firman Allah seperti di bawah:-

Firman Allah s.w.t :- Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".

(Ayat 30 : An Nuur)

Zina itu kan luas aplikasinya. Bukan setakat hubungan seks bebas tetapi juga ada zina mata, zina hati dan anggota badan yang lain. Bagiku cinta sebelum kahwin hanyalah untuk Allah s.w.t, Rasul, Ibu Bapa, Ahli Keluarga, diri sendiri dan buku-buku atau ilmu. Hati sentiasa akan gelisah jika tak laksanakan segala apa yang dicintai inginkan.

Contohnya, bagi diriku, aku sentiasa rindu nak jumpa ibu dan ayah walau pun rumahku dekat je dengan tempat belajarku. Memang tiap-tiap minggu hendak berjumpa mama dan ayah. Hari-hari dan setiap detik hati sentiasa ingat pada mereka.Resah dan risau jika tidak memenuhi harapan mereka untuk menggapai kejayaan dalam pelajaran.

Tapi aku bukanlah menolak cinta sebelum kahwin. Ini adalah pendapat peribadiku. Nanti ada pula yang pertikaikan aku menolak hak asasi manusia lain untuk bercinta. Bagiku tiada istilah cinta sebelum kahwin dengan wanita yang bukan muhrim, tapi ianya lebih bersifat rasa sayang kalau lebih pun sekadar kasih sahaja. Cinta dan hatiku pada wanita itu hanya akan kuberikan setelah dia bergelar isteriku yang sah! Masa itulah cintaku benar-benar akan kucurahkan padanya.

Sayang, kasih dan cinta berbeza darjatnya bagiku. Sayang dan kasih ni hanya bersifat luaran atau surface dan tak sedalam cinta. Sayang ni terlalu umum sifatnya. Bila kita dah mula sayang padanya (wanita itu) ianya hanya sekadar mukadimah kepada cinta yang akan teruji oleh masa dan keadaan.

Sifat-sifat cinta…

Cinta itu sendiri bersifat solid dan utuh. Tidak akan goyah diuji oleh masa dan keadaan. Contohnya:- Macam hubungan cinta antara ibu dan anak. Kalau kita ada masalah atau sakit si ibu pun boleh rasa sakit atau termimpi-mimpi pada kita. Kalau kita teringat pada ibu kita tiba-tiba ibu kita telefon kita. Perasaan cinta ini akan mewujudkan komunikasi cara telepati (hubungan hati atau deria keenam).

Pada pendapatku, bila kita dah mula suka pada seseorang wanita itu, berdoalah banyak-banyak pada Allah s..w.t dan buat solat istiharah supaya dipermudahkan jalan untuk mengenali dirinya dan doa pada Allah supaya rasa suka dan sayang yang mula wujud itu tidak terseleweng oleh tipu daya syaitan. Tapi kalau korang boleh elak untuk rasa suka dan sayang pada wanita bukan muhrim sebelum kahwin itu memang-memang sangat-sangat hebat.

(Gambar diambil dari blog http://midahpower.blogdrive.com )

Kiranya bolehlah juga kot bercinta sebelum kahwin, tapi dengan syarat kalau kenal pun sebulan atau 2 bulan lepas tu terus kahwin! Golongan ni memang hebat! Golongan ni sebenarnya cuba mengaplikasikan saranan Rasulullah s.a.w tanpa berlengah-lengah lagi seperti terkandung dalam hadis di bawah:-

Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud :

“..Wahai golongan pemuda! Sesiapa di antara kamu yang telah mempunyai keupayaan iaitu zahir dan batin untuk berkahwin, maka hendaklah dia berkahwin. Sesungguhnya perkahwinan itu dapat menjaga pandangan mata dan menjaga kehormatan. Maka sesiapa yang tidak berkemampuan, hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu dapat mengawal iaitu benteng nafsu..”

(Bukhari : no. 1772, Muslim : no. 2485)

Aku ada beberapa sahabat yang mengalami situasi sebegitu. Perkahwinannya dengan seorang muslimat ni (muslimat tu hafizah quran) diatur oleh Imam Besar sebuah masjid. Bila dia dah sampai kemampuan untuk kahwin terus dia jumpa ustaz tu untuk aturkan jodohnya. Sebulan, 2 bulan bertunang terus kahwin. Dia berkahwin ketika masih lagi bergelar sebagai mahasiswa. Nak elak maksiat hujahnya…

Selepas kahwin aku perhatikan sahabatku dan isteri dia ni sangat-sangat romantik cara Islam. Sampai satu tahap tu, bila isteri dia demam, sahabatku itu pun demam. Bila isteri dia pregnant, dia pula yang muntah-muntah…hehe…Sahabatku ini pula selepas dah berkahwin maqam dirinya macam dah meningkatlah.. Nampak lebih matang dan berkarisma…

Hebat betullah kawan aku ni. Kalau aku, mungkin aku nak mulakan persahabatan dahulu dengan muslimat yang ingin aku jadikan isteri. Pendekatan aku tak sama seperti sahabatku tu. Dia memang seorang yang warak dengan serban dan kopiah sentiasa di kepala sebab itulah isterinya pun dalam kategori sewaktu dengan dia.

Dia nak perkenalkan aku dengan sahabat-sahabat isteri dia tapi aku cakap diri ini tak layak dengan muslimat-muslimat hafizah ni. Cara hidup golongan hafizah ni agak berbeza dengan orang-orang biasa macam aku ni. Tapi aku yakin, pasangan kita merupakan cerminan pada diri kita juga. Sesuai dengan

Firman Allah s.w.t :- “(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat ; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan yang baik..

(Surah An-Nur : Ayat 26)

Jika kita inginkan wanita solehah sebagai pasangan hidup, senang sahaja, kita kena mulakan ubah diri kita ke arah kebaikan terlebih dahulu. Kita dulu kena jadi orang yang soleh.

Perubahan untuk jadi soleh atau solehah ini adalah suatu proses yang berpanjangan dan berterusan sehingga akhir hayat. Tiada jalan pintas untuk capai darjat soleh. Amal ibadat yang ikhlas perlulah istiqomah dan minta pada Allah s.w.t untuk terima amal ibadat kita setiap hari…

Firman Allah s.w.t:- Dan orang-orang mukmin dan beramal soleh serta beriman kepada apa yang diturunkan kepada Muhammad dan itulah yang haq dari Tuhan mereka, Allah menghapuskan kesalahan-kesalahan mereka dan memperbaiki keadaan mereka.

(Ayat 2 : Surah Muhammad)

Mengenai kepentingan istiqamah dalam beramal soleh dan hikmahnya pula ‘

Allah S.W.T telah berfirman:-

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap istiqamah[*] maka tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan mereka tiada (pula) berduka cita.

(Ayat 13 : Surah Al-Ahqaaf)

[*]. Istiqamah ialah teguh pendirian dalam tauhid dan tetap beramal yang soleh.


Pada awalnya hendak ulas ringkas sahaja. Tapi dah jadi banyak dan panjang pula. Oleh itu. jadikanlah kefahaman cinta dalam diri kita itu sebagai suatu yang luas dan tidak melibatkan cinta antara dua manusia lain jantina atau sesama makhluk sahaja.. Cinta itu luas maksudnya, dan cinta itu indah jika panduannya adalah syariat Islam berteraskan sunnah Nabi.. Akhirul kalam.. Wassalam.