Sweet Memories...

Tuesday, July 20, 2010

Proses mendidik bayi dari pendapat peribadiku...

Oleh : Effendy Bin ZulkiflyArtikel tentang bayi ini dinukil kerana dalam tahun 2010 ini ramai ahli keluarga dan rakan-rakan rapat yang akan dan telah menimang cahaya mata di sekeliling diri ini. Seronok mendengar sorang-sorang mereka yang rapat dengan kita akan dan telah dapat baby tapi diri ini dan isteri setelah setahun berkahwin belum ada rezeki lagi.

Pendapatku yang belum menimang cahaya mata ini. Sebenarnya artikel ini lebih untuk menasihati diri sendiri..Proses menimang cahaya mata ada 4 peringkat.

1) Peringkat sebelum isteri mengandung.
Kepada yang baru berkahwin amalkan doa-doa dan pendekatan Islam ketika “mendekati isteri” supaya tidak diganggu syaitan. Tambahkan ilmu agama dan pengamalan Islam sebanyak mungkin dan yang termampu supaya setiap perbuatan dan tingkah laku kta mengikut cara hidup Islam.

2) Peringkat ketka isteri hamil dari hari pertama.
Ramai yang mengabaikan aspek ini. Sebenarnya ketka isteri hamil dari hari pertama lagi kita sudah boleh mendidik anak-anak. Aspek makanan dari sumber halal penting. Didik anak-anak dengan pendekatan Islam dari awal dan juga si ayah dan ibu perlu amalkan tingkah laku yang baik terutama dari tutur kata. Si ibu juga perlu memperbanyakkan amalan zikir dan quran. TV hiburan lagho perlu dihentikan dan digantikan dengan quran, dan juga bahan bacaan ilmiah. Kalau ikut teknik orang Yahudi pula mereka amalkan buat kira-kira matematik yang mudah supaya anak otak genius. Jangan makan junk food dan benda-benda seperti kepala ikan.3) Peringkat bayi sudah lahir di hari pertama.

Kalau aku ada duit lebih sudah pasti pilihan di hospital pakar swasta sebab tidak mahu nanti kes gunting tertinggal kat perutlah pastu tidak mahu isteri jadi bahan eksperimen doktor-doktor muda pelatih di hospital kerajaan. Dan sebolehnya mahukan doktor wanita yang menyambut baby aku. Aku juga nak minta kebenaran untuk ada di sebelah isteri ketika waktu bersalin. Lepas baby keluar terus azan. Sesetengah nurses yang bangang dia tak bagi azan sebab dia cakap nak bersihkan baby dulu. Kalau aku terus keluar dari perut aku terus pegang walaupun ada darah lagi kat badan aku nak azan sebelum setan yang azan kat baby tu. Bagi baby nama yang baik dan rujuk pada ustaz dan mereka yang faham bahasa arab supaya nama baby itu tak salah maksud.

4) Peringkat baby buka mata sehingga 2 tahun pertama.

Aku nak cuba elakkan baby dijaga oleh jiran. Sebab jiran tu akan ajar anak aku tengok tv sambil dia jaga baby tu. Baby jangan diajar tengok tv dan letak bawah kipas sebab menyebabkan otak boleh jadi lembab, mata rosak dan kena asma sebab sejuk dengan kipas. Baby juga perlu dididik dengan ayat quran dari kecil lagi. Dodoikan anak dengan lagu-lagu zikir bukan dengan lagu-lagu kuch-kuch hota hei. Breast feeding sangat penting sebab kalau didik dengan susu formula dikhuatiri baby itu tak kuat antibodi bila dah dewasa. Susu ibu akan buatkan baby itu jadi sangat sihat secara semula jadi dan sangat mesra dengan si ibu.Kesimpulan

Didiklah diri, dan baby dengan cara ISLAM sebab ISLAM IS THE WAY OF THE LIFE. Rujuk pada pakar-pakar kesihatan seprti doktor atau orang yang lebih tua dan jangan ikut kepala otak sendiri ikut logik akal semata-mata atau pakai sumber internet yang entah dari mana sumbernya. Nak rujuk internet boleh tapi mesti dari sumber yang diiktiraf sahaja.. Cara barat yang baik boleh diambil tapi perlu ditapis setakat yang bersesuaian sahaja. Ibu dan ayah itu sendiri perlu didik diri dengan cara Islam dan jika kita didik anak-anak takut pada Allah maka secara automatis anak-anak akan takut dan hormat ibu bapa kerana Allah s.w.t. Simple! Ikut cara Islam!

No comments:

Post a Comment