Sweet Memories...

Tuesday, March 16, 2010

Cabaran pasangan suami isteri muda...

Lama sunguh tidak kemaskini blog ini. Mulai hari ini, aku akan cuba pastikan blog ini aktif kembali dengan pengisian yang lebih segar dan santai. Isu kali ini lebih menekankan pengalaman peribadi sendiri dan rakan-rakan lain yang telah melalui fasa-fasa baru kehidupan berumah tangga.

Cabaran-cabarannya.

1)Emosi
Setelah berkahwin segala rahsia dan watak sebenar mula kelihatan. Maka kita perlu mengkoreksi diri kekuatan dan kelemahan diri pasangan dan diri sendiri. Cuba terima pasangan seadanya.

2)Kewangan
Kepada mereka yang bergaji besar suami isteri mungkin tiada masalah. Namun, hutang kereta, sewa rumah, belanja harian, dan belanja di luar kawal seperti kereta rosak, kena balik kampung perlu diambil kira. Perlu ada sistem kewangan yang dapat mengawal kewangan pasangan.
Kepada mereka yang bergaji RM2000 tetap dikira miskin jika belanja hidup melebihi RM2000 berbanding mereka yang bergaji RM1000 tapi belanja kehidupan hanya RM800 kerana ada lebih RM200. Gaji besar tidak semestinya kita hidup bahagia jika wang simpanan tiada malahan hidup dengan hutang dan defisit.

3)Ilmu rumahtangga
Mereka yang kahwin kerana cinta semata-mata tanpa ada sebarang perancangan menambah ilmu keibubapaan, agama, sosial dan rumahtangga akan menghadapi masalah di masa depan. Ilmu ini akan memastikan segala dugaan, cabaran dalam perkahwinan dapat diatasi dengan tenang tanpa konflik berterusan.

Cukup dahulu tiga cabaran ini. Kita bersambung di lain masa dan ketika. Wassalam.

No comments:

Post a Comment