Sweet Memories...

Friday, July 29, 2011

Apa yang aku nak buat sepanjang Ramadhan 1432 Hijrah kali ini?(Sumber gambar : http://nasoha.com/)

Seperti biasa apabila hendak tibanya Ramadhan dalam kepala otak ini akan muncul pelbagai idea bagaimana untuk manfaatkan masa yang ada di bulan Ramadhan.

Jauh sama sekali diri ini hendak menunjuk-nunjuk mahupun riyak tetapi perancangan yang diharapkan terlaksana di bulan Ramadhan dapat memberi idea dan inspirasi pada kawan-kawan lain dan juga menjadi peringatan bertulis kepada aku sendiri.

Ini senarai amalan ukhrowi yang ingin dibuat sepanjang Bulan Ramadhan.

1. Tidak meninggalkan walau sekali solat tarawih.

2. Ini idea abang angkat aku namanya Abang Aidil, setiap malam di bulan Ramadhan solat tarawih di masjid yang berbeza. Solat tarawih malam pertama dimulakan di Masjid Al-Falah bersama Syeikh Jibrel.

3. Tidak tinggal sahur dengan bangun pukul 4.30 pagi.Buat solat tahajud dulu dan kemudian bersahur.Kalau dapatbuat sebulan penuh confirm dapat tahajud di Malam Lailatul Qadar.

4. Satu hari satu juzuk Quran. Ini payah sikit sebab dah try dari dulu lagi tak pernah-pernah berjaya. Kali ini nak try lagi.

5. Buat catatan harian diblog mengenai kuliah maghrib yang dihadiri dan juga perjalanan harian Ramadhan. Kiranya macam diari Ramadhanlah.

6. Nak menghafal ayat-ayat al-Quran dan hadis yang penting macam hadis 40 ke. Ayat-ayat al-quranyang ingin dihafal mungkin boleh mantapkan balik kesuluruhan juzuk amma dulu.

7. Ingin bersedekah setiap hari paling kurang sehari seringgit.

Setakat ini sahaja ilham yang aku dapat . Harap-harap boleh terlaksanalah ke semuanya. Aminn.

No comments:

Post a Comment